Υδροπονική Καλλιέργεια
Είναι η βέλτιστη σύγχρονη μέθοδος καλλιέργειας που πραγματοποιείται εκτός εδάφους. Τα φυτά μεγαλώνουν είτε στο νερό, όπου προστίθενται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, είτε σε αδρανή υποστρώματα, όπως πετροβάμβακα ή περλίτη. Οι ρίζες του φυτού πλέουν μόνο σε νερό ή εναλλακτικά σε αδρανές υπόστρωμα, από το οποίο διέρχεται διαρκώς νερό, ενώ τα θρεπτικά στοιχεία χορηγούνται με τη μορφή χημικού διαλύματος - πρόκειται δηλαδή για υδροκαλλιέργεια. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η σωστή, ελεγχόμενη και ισορροπημένη θρέψη των φυτών.
Αν και η υδροπονία είναι μια σύγχρονη, πρωτοποριακή μέθοδος παραγωγής, έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Υπάρχουν αναφορές στην χρήση υδροπονικής καλλιέργειας στην αρχαία Αίγυπτο και στην αρχαία Κίνα. Λέγεται ότι οι Επιπλέοντες Κήποι των Αζτέκων αλλά και οι θαυμαστοί Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας στηρίζονταν σε μορφές υδροπονίας.
Στο θερμοκήπιό μας συνυπάρχουν αρμονικά η παράδοση στην καλλιέργεια τομάτας, τα τελειότερα μέσα υδροπονικής καλλιέργειας και ταυτόχρονα η παρουσία εξειδικευμένου επιστήμονα γεωπόνου και έμπειρου προσωπικού εργαζομένων.
Αν και η υδροπονία είναι μια σύγχρονη, πρωτοποριακή μέθοδος παραγωγής, έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Υπάρχουν αναφορές στην χρήση υδροπονικής καλλιέργειας στην αρχαία Αίγυπτο και στην αρχαία Κίνα. Λέγεται ότι οι Επιπλέοντες Κήποι των Αζτέκων αλλά και οι θαυμαστοί Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας στηρίζονταν σε μορφές υδροπονίας.
Στο θερμοκήπιό μας συνυπάρχουν αρμονικά η παράδοση στην καλλιέργεια τομάτας, τα τελειότερα μέσα υδροπονικής καλλιέργειας και ταυτόχρονα η παρουσία εξειδικευμένου επιστήμονα γεωπόνου και έμπειρου προσωπικού εργαζομένων.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της υδροπονικής καλλιέργειας
- Στην υδροπονία απαιτείται έως και 90% λιγότερο νερό σε σχέση με τη συμβατική καλλιέργεια, καθιστώντας την περισσότερο οικονομική και οικολογική.
- Το σύστημα υδροπονίας μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε οριζόντια έκταση, ακόμα και αν αυτή είναι άγονη ή πετρώδης.
- Τα φυτά μπορούν να τοποθετούνται σε κοντινότερη μεταξύ τους απόσταση με αποτέλεσμα ο καλλιεργητής να έχει υψηλότερη και καλύτερη απόδοση σε μικρή έκταση γης.
- Παρέχεται η δυνατότητα να ορίζεται και να ελέγχεται ο χώρος στον οποίο αναπτύσσονται οι ρίζες των φυτών, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη μιας εύρωστης καλλιέργειας.
- Καθώς το υπόστρωμα είναι αδρανές, οι ασθένειες που αναπτύσσονται σε καλλιέργειες εδάφους απουσιάζουν από το περιβάλλον του φυτού, με αποτέλεσμα να γίνεται μειωμένη χρήση χημικών.
- Η υδροπονία, σε συνδυασμό με την επιλογή των κατάλληλων ποικιλιών, εξασφαλίζει ότι οι τομάτες είναι πάντα νόστιμες και πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Πρωτοποριακές φυσικές μέθοδοι παραγωγής
1) Φυσικός τρόπος αντιμετώπισης τυχόν ασθενειών. Η υδροπονία περιορίζει την εμφάνιση ασθενειών που μεταφέρονται από το χώμα. Επιπλέον στο θερμοκήπιό μας εφαρμόζονται αυστηρότατοι υγειονομικοί κανόνες για την προστασία της καλλιέργειας και χρησιμοποιούνται, αν παραστεί ανάγκη, φυσικοί εχθροί (ωφέλιμα έντομα),τα οποία εξοντώνουν τα έντομα-εχθρούς. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε την χρήση χημικών .
2) Η γονιμοποίηση και καρπόδεση των φυτών γίνεται με φυσικό τρόπο με τη βοήθεια ωφέλιμων εντόμων όπως ο βομβίνος (Bombus Τerrestris). Είναι ένα είδος αγριομέλισσας, που το όνομά της προέρχεται από την Ελληνική λέξη βόμβος (= θόρυβος).
2) Η γονιμοποίηση και καρπόδεση των φυτών γίνεται με φυσικό τρόπο με τη βοήθεια ωφέλιμων εντόμων όπως ο βομβίνος (Bombus Τerrestris). Είναι ένα είδος αγριομέλισσας, που το όνομά της προέρχεται από την Ελληνική λέξη βόμβος (= θόρυβος).
Η ενδιαφέρουσα ιστορία της τομάτας
Η πολυταξιδεμένη «κυρία με τα κόκκινα», θεωρείται ένα από τα βασικότερα συστατικά της μεσογειακής διατροφής και είναι στην πραγματικότητα φρούτο.
Ζει μόνο μερικά χρόνια, συνήθως καλλιεργείται ως μονοετές φυτό και πριν ωριμάσει, έχει πράσινο χρώμα. Η ιστορία της ντομάτας ξεκινά γύρω στο 700 μ.Χ. , όταν την καλλιεργούσαν οι Αζτέκοι και οι Ίνκας . Την αποκάλεσαν “tomatl” από μια Μεξικάνικη διάλεκτο (Nahuatl). Το 1520, ο ισπανός Κονκισταδόρας Cortez είδε τις ντομάτες σε μια υπαίθρια αγορά και μετέφερε σπόρους στην Ισπανία. Από εκεί κατέληξαν στη Νάπολη της νότιας Ιταλίας και πήραν το όνομα "χρυσό μήλο" δηλαδή "pomo d΄ oro " Στην Ελλάδα η ντομάτα έγινε γνωστή το 1818 από τους Βαυαρούς μάγειρες που έφερε μαζί του ο Βασιλιάς Όθων. Η ντομάτα καλλιεργείται τώρα πια σε όλο τον κόσμο και, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι Έλληνες τρώνε ανά άτομο περισσότερες ντομάτες από ότι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Ζει μόνο μερικά χρόνια, συνήθως καλλιεργείται ως μονοετές φυτό και πριν ωριμάσει, έχει πράσινο χρώμα. Η ιστορία της ντομάτας ξεκινά γύρω στο 700 μ.Χ. , όταν την καλλιεργούσαν οι Αζτέκοι και οι Ίνκας . Την αποκάλεσαν “tomatl” από μια Μεξικάνικη διάλεκτο (Nahuatl). Το 1520, ο ισπανός Κονκισταδόρας Cortez είδε τις ντομάτες σε μια υπαίθρια αγορά και μετέφερε σπόρους στην Ισπανία. Από εκεί κατέληξαν στη Νάπολη της νότιας Ιταλίας και πήραν το όνομα "χρυσό μήλο" δηλαδή "pomo d΄ oro " Στην Ελλάδα η ντομάτα έγινε γνωστή το 1818 από τους Βαυαρούς μάγειρες που έφερε μαζί του ο Βασιλιάς Όθων. Η ντομάτα καλλιεργείται τώρα πια σε όλο τον κόσμο και, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι Έλληνες τρώνε ανά άτομο περισσότερες ντομάτες από ότι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Ποικιλία τομάτας « Ekstasis»
Είναι ένα αναρριχώμενο φυτό με δυνατό ριζικό σύστημα και πλούσιο φύλλωμα. Παράγει καρπό άριστης ποιότητας, σφικτό, με κατακόκκινο χρώμα, μοναδική υπέροχη γεύση και άρωμα.